oksikodoni vs Percocet: Si janë të ndryshme?

oksikodoni vs Percocet: Si janë të ndryshme?

Percocet dhe oksikodoni janë të dy ilaçe opioide që mund të lehtësojnë dhimbjen. Percocet është emri i markës së një ilaçi, ndërsa oksikodoni është një përbërës i përgjithshëm në shumë ilaçe të markës.

Percocet përmban oksikodon, i cili është një opioid. Ai gjithashtu përmban acetaminofen, një ilaç për lehtësimin e dhimbjes https://harmoniqhealth.com/ që është në dispozicion mbi banak (OTC) si Tylenol.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) paralajmëron se çdo ilaç pa recetë që kombinon acetaminofen me një opioid – siç bën Percocet – mund të shkaktojë dëmtim të rëndë të mëlçisë. Agjensia gjithashtu këshillon prodhuesit të kufizojnë sasinë e acetaminofenit në këto produkte për t’i bërë ato më të sigurta.

Ky artikull eksploron përdorimet, efektet anësore dhe rreziqet e tjera të oksikodonit dhe percocet. Ai gjithashtu shikon se cili nga këto ilaçe mund të jetë opsioni më efektiv.

Përdorimet e secilit

percocet përmbajnë oksikodon, i cili është një ilaç opioid. Opioidet lidhen me receptorët e opioideve në tru dhe palcën kurrizore, duke bllokuar sinjale të caktuara të dhimbjes.

Opioidet gjithashtu mund të shkaktojnë një ndjenjë euforie ose përgjumjeje tek disa njerëz. Për shkak të kësaj, ekziston rreziku që njerëzit të keqpërdorin opioidet dhe të zhvillojnë një varësi ose varësi.

Mjekët zakonisht përshkruajnë opioide kur një person ka dhimbje të moderuar deri të rëndë, e cila mund të rezultojë nga:

 • Kirurgjia
 • Një dëmtim, siç është i thyer Kocka
 • Një dhëmb i infektuar
 • Dëmtimi i muskujve

) Rekomandoni të provoni së pari medikamente të tjera. Përdorimi i opioideve për dhimbje afatgjatë rrit ndjeshëm rrezikun e varësisë.

Acetaminophen, përbërësi tjetër në Percocet, është një ilaç për lehtësimin e dhimbjes jo-opioide që mund të zvogëlojë ethet. Isshtë në dispozicion OTC nën emrin e markës Tylenol dhe gjithashtu vjen në disa marka të dyqaneve gjenerike.

Percocet përmban një sasi të acetaminofenit të ngjashëm me atë OTC në dispozicion.

acetaminofeni gjithashtu prek receptorë të ndryshëm së bashku me të njëjtën rrugë dhimbjeje si oksikodoni, që do të thotë se Percocet mund të ofrojë më shumë lehtësim dhimbjeje sesa vetëm oksikodoni. Ndërsa përmban acetaminofen, Percocet gjithashtu mund të ndihmojë në simptoma të lidhura me ethet, të tilla si të dridhura, dhembjet e muskujve dhe lodhja.

A është oksikodoni ose percocet më efektiv?

Acetaminofeni në percocet ndikon në receptorë të ndryshëm sesa oksikodoni në rrugën e dhimbjes. Kjo mund të nënkuptojë që, për njerëzit me dhimbje të forta që nuk marrin lehtësim vetëm nga oksikodoni, Percocet është më efektiv.

acetaminofeni gjithashtu mund të zvogëlojë një ethe, e cila mund të lehtësojë sikletin që shoqërohet me infeksione të rënda. Sidoqoftë, nuk do të trajtojë infeksionin themelor.

Sidoqoftë, ndërsa Percocet mund të lehtësojë dhimbjen në mënyrë më efektive sesa vetëm oksikodoni dhe të lehtësojë një ethe, nuk është alternativa më e mirë për të gjithë. Për shembull, mjekët nuk rekomandojnë Percocet për këdo që ka histori të çështjeve të mëlçisë. Një person me këtë histori mjekësore nuk duhet të marrë ilaçin, edhe nëse vetëm oksikodoni nuk funksionon.

Efektet anësore të oksikodonit dhe percocet

percocet dhe oksikodoni mund të shkaktojnë shumë nga të njëjtat efekte anësore, pasi oksikodoni është një përbërës në Percocet.

Disa nga efektet anësore më të zakonshme të oksikodonit përfshijnë:

 • përgjumjen
 • Mjegulla e trurit, një term që njerëzit përdorin për të përshkruar ndjenjën më pak të alarmit
 • djersitje
 • Një humbje e oreksit
 • nauze dhe të vjella

Disa njerëz përjetojnë efekte anësore më serioze, siç janë:

 • Reaksionet alergjike
 • Presioni i ulët i gjakut
 • Një rrahje e ngadaltë e zemrës
 • Frymëmarrja e cekët

Dëmtimi i mëlçisë

Ndërsa Percocet gjithashtu përmban acetaminofen, ajo mbart më shumë rrezik nga efektet anësore sesa vetëm oksikodoni. Efektet anësore më të dukshme shtesë të Percocet janë probleme të lidhura me mëlçinë, siç është urina e errët.

Në vitin 2009, FDA rekomandoi që profesionistët e kujdesit shëndetësor të mos përshkruajnë më ilaçe që përmbajnë acetaminofen, siç është Percocet.

Agjensia paralajmëroi se këto ilaçe mund të shkaktojnë dëmtim të mëlçisë dhe dështim të mëlçisë, veçanërisht kur një person nuk i përdor ato siç duhet.

Më vonë, në vitin 2011, FDA këshilloi prodhuesit e drogës të kufizojnë sasinë e acetaminofenit në ilaçet me recetë në 325 miligram (Mg) për tabletë ose më pak. Ata gjithashtu njoftuan shtimin e etiketave të paralajmërimit të boksit në paketimin e këtyre ilaçeve për të nxjerrë në pah rrezikun e dëmtimit të mëlçisë.

Potenciali Addictiv i Percocet rrit rrezikun e dëmtimit të mëlçisë, pasi disa njerëz mund të marrin ndjeshëm më shumë sesa dozimi i rekomanduar. Kjo mund të dëmtojë rëndë mëlçinë.

Droga që nuk përmbajnë acetaminofen, përfshirë ato që përmbajnë vetëm oksikodon, kanë tendencë të mbajnë një rrezik dukshëm më të ulët të dëmtimit të mëlçisë.

Sidoqoftë, hulumtimi më i fundit sugjeron që nëse një person përdor një opioid në kombinim me acetaminofen, ata mund të mos kenë nevojë të përdorin opioide afatgjata për të menaxhuar dhimbjen. Një person duhet të peshojë përfitimet e mundshme dhe dobësitë e ilaçeve që përmbajnë opioid me një mjek përpara se të marrë ndonjë.

varësia e opioideve

opioidet si oksikodoni janë shumë të varur. Instituti Kombëtar për Abuzimin e Drogës vlerëson se 21–29% e njerëzve që marrin opioide për dhimbje kronike keqpërdorin këto ilaçe.

Në vitin 2020, 68.630 njerëz vdiqën nga mbidozat e opioideve në Shtetet e Bashkuara, duke i bërë opioidet shkakun kryesor të mbidozës së drogës.

Njerëzit mund të zvogëlojnë rrezikun e keqpërdorimit, varësisë dhe mbidozimit nga:

 • duke i thënë mjekut përshkrues për çdo histori të varësisë nga droga
 • Marrja e opioideve Vetëm kur është e nevojshme
 • duke përdorur jo më shumë se shumën e rekomanduar
 • Përdorimi i opioideve për periudhën më të shkurtër të mundshme

Rreziku i varësisë është më i lartë kur a Personi merr opioide për të menaxhuar dhimbjen kronike, e cila kërkon përdorim afatgjatë të ilaçeve. Kjo rrit shanset e tolerancës, varësisë dhe varësisë.

Ndërveprimet e drogës

Të dy Percocet dhe Oxycodone kërkojnë recetë të një mjeku. Një person duhet të diskutojë të gjitha ilaçet dhe shtesat e tyre aktuale me mjekun.

Njerëzit kurrë nuk duhet të marrin Percocet së bashku me ilaçet e tjera që përmbajnë acetaminofen, përfshirë versionet OTC, siç është Tylenol.

Marrja e opioideve së bashku me frenuesit e rimarrjes së serotoninës (SSRI) ose frenuesit e oksidazës monoamine (MAOI) mund të shkaktojnë sindromën serotonin.

Disa ilaçe të tjera që mund të bashkëveprojnë me Percocet përfshijnë:

 • Antikolinergjik, të cilat trajtojnë kushte të tilla si astma dhe sëmundja e lëvizjes
 • Qymyr i aktivizuar
 • pilula të kontrollit të lindjes
 • Diuretika e lakut
 • Probenecid (Probalan)
 • Zidovudine (retrovir)
 • lamotrigine (lamictal)

Konsiderata të tjera

Percocet dhe oksikodoni mund të mos funksionojnë mirë për të gjithë. Disa grupe duhet të shmangin marrjen e ilaçeve.

Ata që nuk duhet të marrin Percocet përfshijnë:

 • Dokush i ndjeshëm ose i acetaminofenit ose oksikodonit
 • Njerëzit që janë shtatzënë, infermiere, ose në punë
 • Njerëzit me sjellje të mëparshme Addictive
 • Ata që marrin ilaçe të tjera që mund të bashkëveprojnë ose me acetaminofen ose oksikodon

Një mjek do të kontrollojë ilaçet aktuale të një personi dhe plotësojnë dhe konsiderojnë historinë e tyre mjekësore për të ndihmuar në përcaktimin nëse ndonjë ilaç është i sigurt për ta.

Kostoja

Kostot e këtyre ilaçeve mund të ndryshojnë në varësi të situatës së një personi.

Për njerëzit me sigurim, plani i tyre ka të ngjarë të mbulojë kostot e ilaçeve me një kompensim. Sidoqoftë, ofruesi i planit mund të kërkojë nga një mjek të provojë forma të tjera të lehtësimit të dhimbjes përpara se të mbulojë një trajtim më të fortë, siç është Percocet.

Një person mund të jetë në gjendje të marrë një kartë recetë që mund të ndihmojë në kompensimin.

Një person pa sigurim ka të ngjarë të duhet të paguajë për një recetë percocet ose opioid, megjithëse ata me të ardhura të ulëta mund të kenë të drejtë për ndihmë financiare. Një mjek ose farmacist mund të sigurojë më shumë informacion në lidhje me çmimet.

Përmbledhje

Njerëzit që kanë nevojë për ndihmë për menaxhimin e dhimbjes duhet të flasin me një mjek për simptomat e tyre specifike. Individët me dhimbje kronike mund ta shohin të dobishëm për të regjistruar simptomat e tyre me kalimin e kohës në mënyrë që një mjek të vëzhgojë çdo ndryshim.

Të dy Percocet dhe Oxycodone mund të ofrojnë lehtësim të konsiderueshëm të dhimbjes për shumicën e njerëzve. Sidoqoftë, disa individë do të duhet të provojnë lloje të ndryshme të ilaçeve para se të shohin përmirësime.

isshtë e rëndësishme ta bëni këtë nën mbikëqyrjen e ngushtë mjekësore. Një person duhet të konsiderojë të flasë me një mjek që specializohet në menaxhimin e dhimbjes.

 • Alkooli / varësia / ilaçet e paligjshme
 • Sëmundja e mëlçisë / hepatiti
 • Neurologjia / Neuroshkenca
 • Dhimbja / anestetika

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.